הונאות בגיל השלישי

הונאות של קשישים הן תופעה מצערת ומתרחבת, כאשר נוכלים מנצלים את הפגיעות ואת האמון של אנשים מבוגרים כדי לרמות אותם ולגזול מהם כספים או מידע אישי. קשישים עלולים להיות מטרות קלות להונאות בשל מספר גורמים, כמו חוסר היכרות עם טכנולוגיות חדשות, בידוד חברתי, ירידה ביכולת הקוגניטיבית, או רצון לעזור לאחרים.

להלן מספר סוגי הונאות נפוצות המכוונות כלפי קשישים:

1. הונאות טלפוניות
הונאה זו כוללת שיחות טלפון בהן המתחזה עשוי להציג את עצמו כנציג בנק, חברת ביטוח, או אפילו קרוב משפחה במצוקה, ומבקש כסף או מידע אישי. למשל, "הונאת הנכד" היא דוגמה לכך, שבה מתחזה מתקשר וטוען שהוא נכד הזקוק בדחיפות לסיוע כספי.

2. הונאות דואר אלקטרוני או פישינג
נוכלים שולחים דואר אלקטרוני שנראה כאילו נשלח מחברות לגיטימיות, כמו בנקים או חברות כרטיסי אשראי, ומבקשים מהקשישים לספק פרטים אישיים או סיסמאות. לעיתים מדובר גם בקישורים לאתרים המזויפים שנראים דומים מאוד לאתרים האמיתיים.

3. הונאות השקעה
קשישים עלולים להיות פגיעים להונאות השקעה, שבהן הם מתבקשים להשקיע סכום כסף גדול בתמורה להבטחות לתשואה גבוהה. במקרים רבים מדובר בהונאות פונזי, שבהן הכסף של המשקיעים החדשים משמש לתשלום לאנשים שהשקיעו מוקדם יותר, עד שהמערכת קורסת.

4. הונאות בריאות וביטוח
נוכלים עשויים לנצל את החשש של קשישים מבעיות בריאותיות ולהציע "טיפולים מיוחדים", פוליסות ביטוח מזויפות, או מכשירים רפואיים במחירים מופקעים. יש אף הונאות שבהן מתחזים לאנשי מקצוע רפואיים כדי לגבות כספים, למשל, עבור בדיקות או טיפולים שלא התבצעו.

5. הונאות צדקה
במקרה זה, הנוכלים מתחזים לארגוני צדקה ומבקשים תרומות, במיוחד לאחר אסונות טבע או אירועים קשים אחרים. קשישים, שיש להם לעיתים רצון עז לעזור, עלולים להיענות לבקשות האלו מבלי לבדוק את מהימנות הארגון.

6. הונאות זכייה בלוטו
הנוכל מודיע לקשיש שהוא זכה בפרס גדול בלוטו, בהגרלה או במשחק מזל אחר, אך כדי לקבל את הזכייה עליו לשלם "עמלת שחרור" או "מס" מראש. כמובן, אין זכייה והכסף שנשלח לנוכל לא מוחזר.

7. הונאות על רקע רומנטי
נוכלים מנצלים את הבדידות של קשישים על ידי יצירת קשרים רומנטיים מזויפים דרך אתרי הכרויות או רשתות חברתיות. לאחר יצירת קשר רגשי, הם מבקשים מהקורבן לשלוח להם כסף בשל "מצב חירום".

איך להגן על קשישים מפני הונאות:
חינוך והעלאת מודעות – חשוב להסביר לקשישים על סכנות ההונאה השונות ולספק להם כלים כיצד לזהות אותן. יש לעודד אותם להיות ספקניים לגבי הצעות שנראות "טובות מדי".
שימוש באמצעי אבטחה – קשישים צריכים להשתמש בסיסמאות חזקות, להיזהר מאתרים לא מוכרים ולהגביל את חשיפת המידע האישי שלהם.
עזרה בהשגחה על נכסים – במקרים של קשישים המתקשים לנהל את ענייניהם הפיננסיים, חשוב למנות אדם נאמן שיסייע להם לפקח על חשבונות הבנק ועניינים כלכליים אחרים.
זהירות מפני שיחות טלפון או דוא"ל חשודים – יש להדריך את הקשישים לא לספק מידע אישי בטלפון או דרך האינטרנט, אלא אם הם בטוחים לחלוטין מי מבקש את המידע.
פנייה לעזרה במקרה של חשד – במידה והקשיש חושד שהוא נפל קורבן להונאה, יש לעודד אותו לפנות למשטרה או לבני משפחה מיידית.
הגנה על קשישים מפני הונאות היא חיונית על מנת להבטיח את רווחתם הכלכלית והנפשית.

לכלים נוספים כיצד ניתן להתמודד עם התופעה ניתן לרכוש את ההרצאה "מהנאה להונאה". ההרצאה מוקלטת וזמינה לרכישה כאן

חזור למאמרים

השאר תגובה